Spring naar inhoud

Opening stad van de zon – een verslag

24/09/2009

Opening symposium door dhr. drs. H. ter Heegde, burgemeester van Heerhugowaard

Opening symposium door dhr. drs. H. ter Heegde, burgemeester van Heerhugowaard

Gister, 23 september 2009, was het dan eindelijk zover. Na jaren van bouwen en nieuwe technologieën ontwikkelen is de stad van de zon in Heerhugowaard officiëel geopend. Om deze opening ook te gebruiken als zetje in de goede, duurzame richting werd gelijkertijd een symposium gehouden met als thema “Duurzaam ontwikkelen”.

Dit symposium werd geopend door de burgemeester van Heerhugowaard, de heer drs. H. ter Heegde. Een bevlogen speech over het prachtige resultaat wat is neer gezet. De grootste emissieneutrale woonwijk ter wereld.
Na deze speech volgden nog een aantal presentaties door onder andere de bedenker van de stad van de zon, de stedenonwikkelaar dhr Ir. Al. Bhalotra. Een man met passie, visie en een duidelijke missie. Duurzaam bouwen, maar dan wel op een manier waarin prettig te wonen valt. Een man met een missie naar mijn groene hart.

Na de toespraken was het tijd voor informeel koffie drinken en daarna een vraaggesprek met mevrouw drs. S. Baggerman, gedeputeerde Provincie Noord-Holland, de heer K. Skaugvoll, directeur NUON en de heer P. Sponselee, directeur Woonwaard gevolgd door een voortreffelijke lunch. Op zo’n dag met veel hersenvoedsel mag uiteraard de inwendige mens niet worden vergeten. Food for thought and thought for food. Een mooie uitspraak van A. Bhalotra.

De middag was gereserveerd voor 2 workshops. De eerste een internationale met als thema “The way ahead: our own Local Sustainable Energy Cooperation” gevolgd door de Nederlanstalige workshop “Voorkomen van tweedeling tussen bestaande bouw en nieuwbouw”.

Gedurende de gehele dag kon een expositie worden bezocht waarom diverse bedrijven en instellingen hun visie op duurzaam ontwikkelen konden laten zien. Dit was tevens een plek om informeel met diverse mensenvan gedachte te wisselen. Aan het einde van de dag liep dit naadloos over in de afsluitende borrel.

Al met al was dit een zeer interessante, nutige, leuke, maar vooral ook duurzame dag waarin door alle betrokken partijen is bewezen dat duurzaam ontwikkelen nodig is voor het behoud van ons milieu, maar vooral ook dat duurzaam ontwikkelen mogelijk is.

Alle presentaties en andere zaken zijn op een duurzame houten USB-stick aan iedere bezoeker meegegeven. Iedereen die hierin is geïnteresseerd kan deze presentaties van mij ontvangen. Stuur mij hiervoor een mailtje op marcel.kruijer@versatel.nl.

No comments yet

Plaats een reactie